Som en fortsättning på gårdagens inlägg är sniglar en
kulinarisk läckerhet i vissa Medelhavsländer. Skulle vi anamma denna matkultur,
kunde vi dessutom bli av med en hel del av dessa skadedjur. Hos oss gäller dock
andra kulinariska höjdpunkter. En läckerhet är egentligen inget annat än en
festmåltid. En måltid som man sett fram emot och som är välsmakande. Kanske
tillagad på en restaurang av en mästarkock eller hemma för ett kalas. En
maträtt som man inte äter alltför ofta och därmed blir något extra. Det behöver
inte ens vara något märkligt. Som häromdagen när hustrun kom hem med isterband
i stället för frukostkorv. Eftersom det var så länge sedan jag ätit isterband
att jag totalt glömt bort hur den smakar, blev denna måltid en kulinarisk återupptäckt. Får i kål
var en annan maträtt som jag inte ätit på länge. Köpte ett kålhuvud och lite
lammbringa och 3 dl mjölk. Det blev 10 portioner att frysa in.
När det handlar om råvaror som frukt och grönsaker finns dom
ju i affären nästan året om. Men inget går upp mot dom egna grönsakerna som har
en transportsträcka på 5 meter från odlingsplatsen till kastrullen. Det blir en
helt annan smakupplevelse som inte bara beror på den rena glädjen och
stoltheten att ha odlat fram maten. Eller den långa vänta från maj när fröna
såddes tills det är dags att skörda. Då
förstår man varför man tidigare hade skördefest eller att man i olika kulturer
dyrkade fruktbarhetsgudinnor.
Premiären varje år är den första potatisen. Två eller tre
plantor får "offras" eftersom knölarna ännu inte blivit så stora.
Gulvita och tunnskaliga knölar. Det är något helt annat än de sista potatisarna
från affären som börjat gro. Även några dillkvistar kommer från grönsakstäppan.
Som förrätt äter vi dom med bara lite salt och en klick smör. Enklare kan det
inte bli! Därefter är det tradition med
matjessill och gräddfil (med egen gräslök) som huvudrätt.
Det blir dock andra premiärer alltefter grönsakerna blir
klara att skördas. För några dagar sedan var det dags för dom första vita
slanggurkorna
Skalade, urgröpta och kokta i bitar tillsammans med några
dillkronor är dom en mild grönsak som passar bra ihop med stekt bacon eller
falukorv.
Några plantor frambringade grön slanggurka som också gick
att blanda med dom vita. Annars är en frisk
söt-sur (vatten-ättika-socker)
gurksallad av skivad gurka med
hackad persilja perfekt i sommarvärmen.
Nästa premiär att se fram emot är den första kålrabbin. Den
är godast som rå precis som kålrot eller majrova som vi också odlar ibland om
det finns plats. Annars så stuvar man dom och har även här knaperstekt bacon
eller falukorv till.
Just nu händer allt samtidigt i trädgården och man har fullt
sjå att hinna med att både skörda och konsumera. Det gäller att ha bacon och
falukorv hemma i större mängder för även stuvade bönor går bra ihop med detta.
Speciellt dom gröna brytbönorna. I år satsade jag speciellt på vaxbönor, vilken
grönsak jag upptäckte för några år sedan. Som tur är går det bra att frysa ner
alla bönor så att man slipper äta dom varje dag även om de är i olika kombinationer.
När man kommer upp i åren och inte heller jobbar fysiskt
lika mycket drar man automatiskt ner på matportionerna. Möjligen en tugga extra
när det är premiärdags för det eget odlade eller det som plockats i skogen.
Annars blir mina matportioner lagom stora när dom langas in i frysen.
En fryst lax var därför alldeles för stor. Även för två
personer plus laxpudding av resterna. Detta ville jag gärna hantera lite mer
praktiskt utan att behöva tina upp hela den frysta laxen och laga till den som stekt, kokt, grillad eller rökt. Enda
lösningen var att stycka den frysta laxen!
Jag har ingen motorsåg utan fick förlita mig på en vanlig
fogsvans av äkta Sandviks stål.
Jag tror inte att någon annan än jag kan komma på en sådan
här tokig idé men kan tala om att det var ett styvt jobb att såga itu laxen i
lagom stora bitar. Hade den varit av björk eller ek hade det gått lättare!
Annan fisk som vi fick av en fiskare för en dryg vecka sedan
var däremot färsk. Det var både rensad strömming och filéad abborre. Även dessa
maträtter blev kulinariska höjdpunkter beroende på att det var färska matvaror.
Och abborre utan ben är dessutom en bonus.
Ni som läser detta har förståss helt andra kulinariska preferenser som kan vara helt
andra höjdpunkter. Vem vet - kanske rentav sniglar?
PS. frukostkorven som skulle ha handlats tidigare fixade jag
till lunch idag. Med extra pepparrot som klös. Sedan blir det fest hela veckan.DS
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar